Novosti

3.5.2019.

Izvješće sa 10.-tog jubilarnog Festivala samoniklog bilja u Kršanu

Foto vijesti

Ovogodišnji deseti po redu Festival samoniklog bilja održan proteklog vikenda, 27. i 28. travnja, opravdao je sva očekivanja. Pozitivna atmosfera, mnoštvo zainteresiranih posjetitelja svih dobnih kategorija, posjećena predavanja i radionice, obilježile su  manifestaciju na kršanskom Pristavu.

Festival je proglasio otvorenim načelnik Valdi Runko, a među uzvanicima bili su Monika Udovičić, pomoćnica ministra turizma, Giussepina Rajko, zamjenica župana, Nada Prodan Mraković, pročelnica Upravnog odjela za turizam, Ezio Pinzan, pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu te mnogi gradonačelnici i načenici te predstavnici medija. Govorilo se i o budućem  Centru za proizvodnju i preradu aromatičnog i ljekovitog bilja, ali i o odličnoj suradnji s lokalnom zajednicom.  Svečanom otovrenju pridonijeli  su i najmlađi – učenici osnovne škole Ivan Goran Kovačić iz Čepića.

Preko 50 izlagača iz cijele Hrvatske  nudilo je u  velikom sajamskom šatoru  na svojim štandovima proizvode od ljekovitog bilja. Bilo je tu od hrane do kozmetike, pića, eliksira, začina, ali i proizvoda vrijednih dječjih ruku. Svoj su štand imali i učenici osnovne škole Ivo Lola Ribar koji su sudjelovali i na već poznatoj radionici branja i prepoznavanja  ljekovitog bilja na kršanskim livadama koju je  tradicionalno vodio supetarski travar Franko Zgrablić. Nije nedostajalo ni detektivskih radionica prepoznavanja čajeva i začina,  učenja o izradi uljnog seruma i krema za lice, radionica izrade čokolade  uz dodatak samoniklog jestivog bilja i još mnogo toga. Marija Kolarović učila je izraditi uljni serum i kreme za lice, a arhitekt  Ante Vrban govorio je o interakciji arhitekture i samoniklog bilja.

Mjesto više tražilo na predavanju Donatelle Verbanac o današnjoj prehrani,  Višnja Bartolović  upoznala je prisutne s tajnama liječenja ljekovitim biljem, kako je to još u 12. stoljeću učila  Sv. Hildegarda,  srednjoškolci iz pulske Škole za turizam i ugostiteljstvo prezentirali su svoje keramičke  suvenire s motivom šparoga i prirodnu kozmetiku koju su sami proizveli. Antonio Mrzlić,  gestalt psihoterapeut uveo je posjetitelje svojeg predavanja u tajne pravilnog disanja,a posjetitelji su se toliko opustili  da se predavanje dobrano produžilo.

Gastro priča ovogodišnjeg festivala bila je pun pogodak. Subotnje gostovanje  partnera festivala iz španjolskog grada Alconchele iz pokrajine Extremadura izazvalo je veliku pažnju. Biljka slična šparugi, tagarnin, glavna je zvijezda i njihovog festivala te su nam deliciju pripremali i  tijekom prvog dana manifestacije. Porcije su planule, a kuhar Tomas Carbonera dočarao nam je tako i duh Španjolske.

Zvijezda nedjeljnog  cooking showa bio je chef David Skoko koji je pripremio100 degustacijskih porcija jela od samoniklog  jestivog bilja iz mora i ribe.Odlično raspoložen, posjetio je sve štandove i družio se s posjetiteljima.

Organizatori su i ove godine bili Općina Kršan i TZ te Poljoprivredna zadruga Čepić polje, a sve pod pokroviteljstvom predsjednice Republike, Kolinde Grabar – Kitarović.

Kalendar događanja