Novosti

4.7.2019.

"Petica" iz transparentnosti proračuna

 

U srijedu, 03. srpnja 2019. godine Institut za javne financije predstavio je godišnje rezultate istraživanja o transparentnosti proračuna. Institut za javne financije iz godine u godinu analizira proračunsku transparentnost svih hrvatskih županija, gradova i općina, gdje se prikazuju rezultati najnovije analize provedene od početka studenog 2018. do kraja ožujka 2019. godine.

 Općina Kršan je na temelju  parametara kojim se izračunava proračunska transparentnost, postigla najviše moguće ocjene, odnosno maksimalnu ocjenu 5 .

 Transparentnost lokalnih proračuna za potrebe ovog istraživanja mjerila se na temelju  pet pravovremeno objavljenih proračunskih dokumenata: prijedloga proračuna, izglasanog proračuna, polugodišnjeg i godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna te proračunskog vodiča za građane. Transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca. Objavljivanjem rezultata ukazuje se na važnost proračunske transparentnosti kojom se poboljšava komunikacija i povjerenje građana u lokalne vlasti, ali i potiče odgovornost lokalnih vlasti.

 LINK NA ISTRAŽIVANJE INSTITUTA: http://www.ijf.hr/upload/files/file/newsletter/117.pdf

 INTERAKTIVNA KARTA: http://www.ijf.hr/transparentnost-2019/karta

Kalendar događanja