Novosti

1.8.2016.

Potpis Sporazuma između predstavnika Općine Kršan i Rumunjske

Foto vijesti

Dana 29/07/2016. godine u prostorijama Općine Kršan upriličen je svečani potpis Sporazuma između predstavnika Općine Kršan i Rumunjske o prijenosu sredstava u svrhu realizacije Projekta sanacije

Škole u naselju Šušnjevica. Sporazum su u ime Općine Kršan sklopili Općinski načelnik gosp. Valdi Runko a u ime Rumunjske, otpravnik poslova ad interim u Veleposlanstvu Rumunjske u RH, gosp. Florian Antohi.

Riječ je o prijenosu  sredstava od strane Rumunjske prema Općini Kršan u iznosu od 451.600,00 kuna (sa PDV-om), koja će biti iskorištena za  podmirenje troškove izvođenja radova na Sanaciji škole u naselju Šušnjevica, uključujući i troškove budućeg opremanja prostorija Škole u naselju Šušnjevica potrebnim inventarom.

Radi se o uspješnoj realizaciji višegodišnje inicijative i suradnje Općine Kršan, Rumunjskog veleposlanstva u RH, Istarske Županije, O.Š. Ivan Goran Kovačić Čepić, Udruge SPOD UČKE  te niza ostalih osoba koje su bile uključene u realizaciji ove značajne donacije. Bitno je napomenuti da je 2015. godine Istarska županija navedeni Projekat poduprla sa 95.000,00 kn.

Sanacija škole Šušnjevica započela je 2014. godine i na istu je do sada Općina Kršan (bez navedenih donacija) utrošila vlastitih sredstava u visini od 1.200.000,00 kn (sa PDV-om). Nakon sanacije i opremanja prostorija, namjena škole u naselju Šušnjevica, utvrđena je Odlukom Općinskog  vijeća, i to prostorije prizemlja – za očuvanje zavičajne baštine govornika istrorumunjskog /vlaškog jezika s područja Općine Kršan i šire te za potrebe rada Udruga čije je djelovanje usmjereno na zaštitu istrorumunjskog/vlaškog jezika, te prostorija na katu – obrazovna namjena (namijenjene osnovnoškolskom obrazovanju).

Prigodnom potpisivanju sporazuma prisustvovali su osim potpisnika, u ime Rumunjskog veleposlanstva u RH konzul gosp. Bogdan Brinzei i savjetnik gosp. Narcis Seiceanu, u ime Istarske županije dožupanica gđa. Viviana Benussi, Predsjednik Općinskog vijeća Općine Kršan gosp. Boris Babić, ravnateljica O.Š. Ivan Goran Kovačić gđa. Mirela Vidak, predsjednica Udruge Spod Učke gđa. Viviana Brkarić te voditelj Odsjeka za pravne poslove Općine Kršan gosp. Roman Carić.

Kalendar događanja