EU projekti


Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode – „Učka 360˚“
- MIS oznaka KK.06.1.2.01.0004 prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava
(u okviru operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“)

Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Parka prirode Učka.
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava „Učka 360°“

Ravnatelj Parka prirode Učka Egon Vasilić krajem kolovoza 2017. godine u Vladi Republike Hrvatske potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskih i investicijskih fondova, a koji se odnose na promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode“. Radi se o projektu pod nazivom „Učka 360°“. Kao partner na projektu, osim Općine Kršan, sudjeluje i Udruga BIOM.

Park prirode Učka je za projekt dobio 32.760.000 kuna bespovratnih sredstava. Projekt obuhvaća: izgradnju i opremanje Centra za posjetitelje Poklon, povećanje atraktivnosti ponude PP Učka razvojem inovativnih programa temeljenih na baštini, unaprjeđenje i proširenje postojećih edukativnih programa PP Učka, promociju destinacije "Park prirode Učka" te upravljanje projektom.

Projektni prijedlog Općine Kršan, a kojeg je osmislila udruga „Spod Učku“, pod nazivom Uspostava interpretacijskog centra Ekomuzej „Vlaški puti“ u Šušnjevici odnosi se na uređenje muzejskog postava (u zgradi škole u Šušnjevici - prizemlje) i popratnih troškova unutrašnjeg uređenja, izrade izvedbenog rješenja stalnog postava, angažman vanjskog stručnjaka za autorsku koncepciju istraživanja, terenski i arhivski rad te jezičnu adaptaciju, osmišljavanje i izrada suvenira vezanih uz centar, montaža sjenice ispred centra, i edukacija turističkih vodiča na Hotelijerskom fakultetu Opatija, izrada web stranice interpretacijskog centra „Vlaški puti“, izrada mobilne aplikacije „Putevima kontrabanda“ i izrada brošura i letaka namijenjenih Centru. Ukupna vrijednosti projekta Općine Kršan iznosi 1.473.995,53 milijuna kn, a Općina Kršan je dužna osigurati 221.099,33 kn iz vlastitih sredstava.

Ovim se projektom želi utjecati na njegu lokalnih kulturnih izričaja i društvenu koheziju, a uz adekvatnu implementaciju projekt će utjecati i na zapošljavanje, zadržavanje i/ili vraćanje mlađih osoba u naselje te gospodarski razvoj prije svega u vidu turističkih usluga.

Više na: https://razvoj.gov.hr/vijesti/potpisano-28-ugovora-o-dodjeli-bespovratnih-sredstava-za-projekte-vrijedne-670-milijuna-kuna/3665

Kalendar događanja