Novosti

18.8.2022.

Odlično posjećena Ribarska fešta na Porte

Foto vijesti

Tradicionalna ribarska fešta u Plomin Luci proteklog je  petka bilo ugodno mjesto druženja za nekoliko tisuća posjetitelja koji su i ove godine zaposjeli svaki  kutak ovog ribarskog mjesta. Kušanje jela spravljenih od friško ulovljene ribe, susret s prijateljima ili samo uživanje u glazbi bili su dovoljni razlozi da brojno domaće stanovništvo, ali i posjetitelji iz ostalih dijelova Istre i mnogobrojni turisti pohrle na  pitoresknu rivu na rubu Plominskog zaljeva. Potražnja za jelima od lignji, srdela, školjki, tune, salate o folpe ... a sve uz dobro vino trajala je do dugo u noć. Vrijedni ugostitelji predstavili su se u najboljem svijetlu. Kada se uz sve to spoje i  vrući ljetni glazbeni ritmovi – kući se odlazilo i u ranim jutanjim satima.

Grupa Laguna Band rasplesala je brojne posjetitelje! Redali su najpoznatije hitove, a zaključak gostiju  je da je bila to fešta za pamćenje jer su plesali i stari i mladi. Na manifestaciji su se predstavili i domaćini – svirači i pjevači KUDa Zlatela s istarskom folklornom tradicijom i mladi plesači KUDa Kršanski ljiljani koji su predstavili dio bošnjačke kulture manjine.

Nastup na rivi nisu propustili ni članovi labinske Zumbe čiji je program oduševio sve prisutne.

U okviru Ribarske fešte na Porte u 19 sati održale su se dječje igre na kojoj su sudjelovala djeca osnovnih škola, u cilju edukacije i očuvanja ribarske i maritimne tradicije i baštine. Dio programa bio je i didaktičko odgojni program Igara 'ulovi ribu'. Program je ovog proljeća pripremljen suradnjom stručnjaka za edukaciju i učiteljica osnovnih škola sa područja koji su najbliži  Plominu, a to su Vozilići, Kršan i Čepić. Projektom  su obuhvaćeni svi učenici trećih i četvrtih razreda. No na samom događaju prihvaćena su i druga zainteresirana djeca. Animator Mario Sinožić uz pomoć dva suradnika imao je generalnu probu s sudionicima, a igre su započele u 19 sati. Igre: ulovi ribu, ubaci ribu u mrežu, prenesi ribu, skakanje u vrećama i potezanje konopa razgalila su djecu i publiku. Nagrada svim sudionicima je bila za to originalno izrađena i ilustrirana edukativna drvena kutija sa igrom puzala i memorije, a kroz koju djeca upoznaju vrste ribarskog alata, riba i ostalih plodova mora, te brodica za ribolov. 

Ovogodišnju feštu organizirala je Turistička zajednica Općine Kršan. Događaj je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

Kalendar događanja