Search icon
Pretraži
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Obilježena Bela nedeja u Plominu!

Obilježena Bela nedeja u Plominu!

02.10.2023.
Događaji
Loading spinner
Podijeli s drugima
Arrow

Protekle nedjelje, u Plominu je  već  tradicionalno obilježena Bela nedeja, manifestacija posvećena Majci Božjoj od Rožara i mladom vinu koja je ove godine na suncem okupan trg, privukla velik broj domaćeg stanovništva, ali i brojne goste. Nedjeljno događanje započelo je prijepodnevnim misnim slavljem u Župnoj crkvi Blažene Djevice Marije koju je predvodio dekan Labinskog dekanata velečasni Mirko Vukušić.

Kulturno zabavni program započeo je u 11.30 sati nastupom KUD-a Zlatela i to sa najmlađom skupinom Zlatelića koje je na harmonici pratio Moris Gržan a za nastup su ih pripremile njihove voditeljice Petra Vidak i Ivana Jakačić. Predškolarci obrazovno odgojne skupina Žirafe i Ribice iz Dječjeg vrtića Kockica otpjevali su pjesme „Pod Učkon kućice bele“ i „Učka“ uz pratnju tete Nikole i Tihane .

 Posjetitelje na plominskom trgu zabavljao je Malvazija bend uz zabavne hitove, a na lombordi  članovi Udruge Kreativne akademije iz  Labina pripremili su zanimljivu izložbu i radionicu slikanja na platnu i papiru. Žuti kišobran iz Pule pripremio je igre „po starinski“ za najmlađe, pa su tako djeca igrala  križić – kružić, gađali limenke, igrali čovječe ne ljuti se na livadi i skakali u vrećama baš kao djeca nekada..

Vinari Vina Vosilla i Foškić iz Vozilići osim mladog vina ponudili su i ostala vina iz svog asortimana, a za bogatu gastro ponudu pobrinuli su se  plominski ugostitelji, Restoran Dorina i Pizzeria Burra. Za belu nedeju tradicionalno su se pripremale i krafi a na ovogodišnjoj Beloj nedeji u ponudi su ih imali na štandu obrta Lahko ćemo.

 Izlagači sa raznovrsnom ponudom, ručni radovi barba Toneta Ljubičića i Silvana Bulića, sirana Famjan, OPG Turčinović sa suhomesnatim proizvodima te OPG Grofići sa ponudom meda i maslinovog ulja vratili su u Plomin dašak prošlosti i tradicije. Veliki broj posjetitelja Bele nedeje kao i slučajnih prolaznika, svjedoci su da se ovakve tradicijske manifestacije moraju očuvati i prenositi na sljedeće naraštaje. 

Na samom događaju prigodno se obilježilo i 20. godina Turističke zajednice Općine Kršan potpisivanjem zahvalnica dionicima koji su sudjelovali ili sudjeluju u razvoju turizma općine Kršana, a u loži ispred crkve postavljeni su panoi sa aktivnostima koje provodi Turistička zajednica. Zahvalnice će svima naknadno biti uručene.

 Sportsko ribolovno društvo Plomin priredio je natjecanje u udičarenju  u Plomin Luci. Između 8 prijavljenih ekipa u udičarenju, najbolji su u Plomin Luci  bili Roberto Belić i Damir Širol, a slijede Elvis Bažon i Mladen Lukšić, dok je  treće  mjesto pripalo Marku i Marinun Markoviću.  U turniru briškule i trešete sudjelovalo je 8 parova, od kojih su 1. mjesto i pršut osvojili Bepi Zandel i Davor Gržinić, 2. mjesto osvojili su Dean Verbanac i Slavko Rojnić a 3. mjesto Livio Radovan i Branko Lovrečić. 4. utješno mjesto osvojili su Valdi Bubić i Hidajet Ismić. Velike zahvale idu i sponzorima nagrada, Sirani Fajman iz Letaja i Sirani Zlata iz Čepića, te marketu Lori iz Vozilići i Diskontu Pristav iz Kršana. Zahvale idu i Vinariji Vosilla.

 Plominsku Belu nedeju organizirala je Turistička zajednica Općine Kršan.

Line
Logo made by Alt
© 2024 Općina Kršan. All rights reserved. No part of this site may be reproduced without our written permission.
Arrow pointing up