Search icon
Pretraži
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
„Zvončić zove u Plomin“ privukao je veliki broj izletnika: Zatvaranje projekta „Proljeće u Kršanu“

„Zvončić zove u Plomin“ privukao je veliki broj izletnika: Zatvaranje projekta „Proljeće u Kršanu“

20.5.2024.
Događaji
Loading spinner
Podijeli s drugima
Arrow

 Plomin, 19. svibnja 2024.

Sunčana nedjelja u Plominu bila je ispunjena radošću i živahnošću dok je grad srdačno dočekao goste na manifestaciji „Zvončić zove u Plomin“, posljednjem događaju u sklopu projekta „Proljeće u Kršanu“.

 Prekrasni zvonoliki cvjetovi istarskog zvončića (Campanula istriaca), endemične biljke Istre i sjevernog hrvatskog primorja, koji u ovo doba godine prekrivaju plominske bedeme i pročelja, privukli su brojne posjetitelje. Ove godine, cvjetanje je počelo mjesec dana ranije, pružajući dodatni razlog za divljenje prirodnim ljepotama Plomina.

 Manifestacija je započela razgledom Starog grada Plomina, tijekom kojeg je vodičkinja Kristina Načinović Jakovčić upoznala zainteresirane izletnike s bogatom poviješću grada. Šetnja starim ulicama Plomina uključivala je posjet najznačajnijem kulturnom spomeniku, Crkvi Sv. Jurja, te prvih glagoljskih natpisa na Jadranu, starijih čak i od Bašćanske ploče. Nakon razgleda, grupa od preko 65 izletnika krenula je put Plominske gore.

 Penjanje uskom stazom na Plominsku goru pratilo je izobilje zelenog raslinja – cvatuća brnistra, zečja glava, ruta, jasenak, šparoge, vrijesak, i nepregledna polja kadulje. Rojevi pčela i leptirića upotpunili su bogatstvo ove mirisne prirode.

 Zadivljujući pogled sa strme litice Plominske gore, okupan mirisom okolnih biljaka, pružio je priliku za uživanje u panorami naselja Plomin, Vozilića, Plomin luke i zaljeva, sve do kvarnerskih otoka Cresa i Lošinja. Izletnici iz svih krajeva Istre te Primorsko-goranske županije nisu skrivali svoje oduševljenje. Nakon sat vremena provedenih na Plominskoj gori, izletnici su se vratili u Plomin gdje su nastavili druženje u lokalnim ugostiteljskim objektima.

 S veseljem očekujemo cvjetanje zvončića iduće godine i novu priliku za uživanje u prirodnim ljepotama našeg kraja.

Ariana Brnetić, Direktorica TZ-a Kršan

Line
Logo made by Alt
© 2024 Općina Kršan. All rights reserved. No part of this site may be reproduced without our written permission.
Arrow pointing up